Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
SASTOJCI:
Za kore:
6 bjelanaca
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
1 kašika brašna
Za glazuru:
200 g čokolade
1/2 margarina
Za fil:
18 žumanaca
22 kašike šećera
22 kašike mlijeka
2 kašike brašna
100 g čokolade
250 g margarina
Ostali sastojci:
150 g šlaga
2 dl vode ili mlijeka
PRIPREMA:
1. Umutiti mikserom bjelanca, dodati šećer, pa opet sve dobro izmiksati.
2. Dodati mljevene orahe i brašno, a zatim lagano promiješati.
3. Ispeći tri takve kore u plehu 35×28 cm.
4. Čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri, pa premazati ohlađene kore.
5. Fil skuhati na pari i u hladno dodati margarin.
6. Podijeliti na dva dijela, pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu.
7. Filovati tortu na sljedeći način: kora, žuti fil, čokoladni fil, šlag, a završiti sa korom.
8. Ukrasiti fondanom ili šlagom.
(Recept Slađane Bulatović iz Brčkog)
IZVOR: TORTE I KOLAČI