Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
1/2 l mlijeka
100 g griza
10 kašika šećera
4 jaja
1 vanilin-šećer
oko 300 g svježih šljiva
Priprema:
U posudu sipajte mlijeko, dodajte 4 kašike šećera pa kuhajte dok ne proključa, a zatim lagano dodajte griz stalno miješajući. Kuhajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre. U vruć griz dodajte vaniliju i žumanca pa sve umutite mikserom, kuhajte još nekoliko minuta pa sklonite posudu sa vatre.
Posebno umutite čvrst šam od bjelanaca sa 3 kašike šećera, pa ga lagano umiješajte u predhodnu smjesu. Šljivama izvadite koštice i isjecite na željene komade.
Dvije trećine ove smjese izručite u nauljen i brašnom posut uzak dugačak pleh, izravnajte, pa odozgo poredajte šljive (ostavite nekoliko za dekoraciju).
Preko njih nanesite ostatak smjese, pa pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Izvadite iz rerne i nakon 3-4 minuta izvrnite na duguljasu tacnu. Ostatak šljiva što sitnije isjeckajte i stavite u manju posudu i skuhajte sa 3 kašike šećera i 1/2 dl vode. Kada počne da se zgušnjava, sklonite sa vatre i prelijte preko deserta.
Desert dobro ohladite i poslužite.
Izvor: superrecept.rs