Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Za kore:
Za kremu I:
Za kremu II:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanaca sa 5 žlica šećera u čvrst šaum.
2. Zatim dodati 100 g mljevenih lješnjaka, jednu žlicu brašna i polako promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Krema I:
1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjcima. Dodati u prokuhano mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući cijelo vrijeme dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati maslac i umutiti mikserom.
Krema II:
1. Napraviti grilaž: u suhu zdjelu staviti šećer i zagrijavati ga dok se ne karamelizira. Potom smjesu izliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Na kraju ga izlomiti i samljeti.
2. Slatko mlijeko umutiti u čvrst šlag pa pomiješati s grilažom, lješnjacima i polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/3 kreme I, a potom nanijeti 1/3 kreme II pa preklopiti drugom korom. Isti postupak (kora-krema I-krema II) ponoviti još dva puta.
2. Premazanu tortu ukrasiti po želji.
Izvor: Dobra hrana