Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore:
Za fil I:
Za fil II:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u čvrst šam.
2. Zatim dodati 100 g mljevenih lješnjaka, jednu kašiku brašna i polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Fil I:
1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumanjcima. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući svo vrijeme dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati puter i umutiti mikserom.
Fil II:
1. Napraviti grilijaš: u suhu šerpu sipati šećer i zagrijevati ga dok se ne karamelizuje. Potom smjesu izliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Na kraju ga izlomiti i samljeti.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa sjediniti sa grilijašem, lješnjacima i polako promiješati varjačom kako mi se dobila ujednačena smjesa.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/3 fila I, a potom nanijeti 1/3 fila II pa preklopiti drugom korom. Isti postupak (kora-fil I-fil II) ponoviti još dva puta.
2. Filovanu tortu dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana