Fina badem torta

by | 12 Marta, 2013

Sastojci:

Za kore:

  • 8 bjelanaca
  • 8 kašika šećera u prahu
  • 260 g mljevenih badema

Za fil I:

  • 8 žumanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 60 g čokolade
  • 70 g sjeckanih badema
  • 125 g putera

Za fil II:

  • 2 žumanjka
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 2,5 dl čokoladnog mlijeka
  • 125 g putera

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 4 bjelanceta u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 4 kašike šećera dok se ne dobije čvrsti šam.
2. Potom dodati 130 g mljevenih badema i polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno presjeći napola kako bi se dobile 2 kore. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru pa je također presjeći napola. Ukupno treba da se dobiju četiri kore.

Fil I:

1. Sjediniti žumanjake i šećer pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Potom dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi.
2. U ohlađeni fil dodati puter i umutiti mikserom. Na kraju dodati sjeckane bademe i promiješati.

Fil II:

1. U manjoj posudi umutiti žumanjke, šećer, vanil-šećer, gustin i 0,5 dl čokoladnog mlijeka.
2. Posebno ugrijati preostalo čokoladno mlijeko pa sipati u njega umućenu smjesu i ostaviti da se zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati puter i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Sjediniti fil I i fil II pa dobro izmiješati.
2. Pečene kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
3. Posebno pripremiti glazuru od čokolade (čokoladu i puter otopiti na pari) te preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana