Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
1 l mlijeka
400 g šećera
4 kesice želatina
500 g šlaga
350 g kisele vode
200 g mljevenog keksa
200 g mljevenih čokoladnih napolitanki
Glazura
50 g čokolade
1 kašika ulja
Postupak:
U šerpu sipati mlijeko i šećer, prokuhati i ostaviti da se ohladi oko sat vremena.
Želatin preliti s malo hladne vode i nakon 10 minuta dodati u šerpu. Sve lagano izmiksati najmanjom brzinom i ostaviti na hladnom da se želira.
U odgovarajuću posudu sipati šlag i kiselu vodu, pa umutiti mikserom.
U želirano mlijeko postepeno dodavati šlag i neprekidno miksati.
Dobijeni fil podijeliti na tri dijela. U jedan umiješati mljeveni keks, a u drugi mljevene napolitanke. Providnom folijom obložiti unutrašnjost dublje posude sa oblim dnom.Usuti dio s napolitankama i ostaviti u zamrzivač 30 minuta. Nakon toga izvaditi, sipati bijeli dio i vratiti u zamrzivač na još pola sata. Na kraju staviti smjesu s mljevenim keksom i prekriti je providnom folijom.
Tortu ostaviti preko noći. Skinuti gornju foliju, prevrnuti tortu na tanjir za služenje i skinuti ostatak folije.
Otopiti čokoladu s uljem, prohladiti, te preliti preko torte.