Havana torta s plazmom

by | 28 Decembra, 2018

Sastojci:

Krem
30 g želatina
6 supenih kašika hladne vode
1 l mlijeka
250 g šećera
1 kesica vanilin-šećera
500 ml slatke pavlake
Grilijaž
100 g šećera
150 g Mlevene Plazme

Priprema: 

Želatin i vodu sipjte u posudu i ostavite nekih 15 minuta kako bi želatin nabubrio.

U veću šerpu sipajte mlijeko i šećer pa stavite na umjerenu vatru da proključaju, a zatim im dodajte želatin pa miješajte dok se isti ne rastvori. Sklonite šerpu sa vatre i ostavite krem sa strane 30 minuta kako bi se ohladio do sobne temperature pa ga stavite u frižider na 1 sat i 30 minuta kako bi se želatin stegao.

Šećer za grilijaž sipajte u manju šerpu i stavite na tihu vatru da se otopi. Kad poprimi zlatno-braon boju izlijte ga na parče papira za pečenje i ostavite da se ohladi. Ohlađeni karamel izlupajte u avanu pa pomešajte sa mljevenom plazmom i ostavite sa strane.

U zasebnoj činiji ulupajte slatku pavlaku. Ohlađeno mlijeko s želatinom izvadite iz frižidera pa ga mutite mikserom na najvećoj brzini 10-15 minuta uz postepeno dodavanje slatke pavlake, tj. dok ne dobijete vazdušastu pjenastu masu. Okrugli kalup sa odvojivim dnom prečnika 25 cm obložite papirom za pečenje pa preko njega sipajte par supenih kašika krema. Preko krema sipajte 1-2 supene kašike grilijaža, a zatim nastavite naizmenično da redate krem i grilijaž do utroška materijala. Tortu stavite u frižider na 3-4 sata kako bi se stegla.

Izvor: plazma.rs