Izvrsna poslastica: Crno-bijeli kolač

by | 27 Aprila, 2018

Sastojci:

Za koru:
6 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
6 kašika tople vode
Za fil:
1 l mlijeka
250 g šećera
2 vanilij-šećera
100 g gustina
250 g margarina
Za glazuru:
200 g čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Kore:
1. Odvojiti bjelanca od žumanaca pa umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati šećer uz neprekidno mućenje dok se ne rastopi.
2. Dodati žumanca, brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakao i na kraju toplu vodu, pa sve zajedno izmiksati.
3. Dobijenu smjesu sipati u nauljenu, brašnom posutu pravougaonu tepsiju. Peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok kora ne počne da se odvaja od ivica tepsije. Pečenu koru ostaviti da se ohladi a zatim je poprečno presjeći napola.
Fil:
1. U šerpi sjediniti 8 dl mlijeka sa šećerom i vanilij-šećerom pa kuhati dok ne proključa.
2. Posebno rastvoriti gustin u 2 dl mlijeka pa sipati u ključalo mlijeko. Nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi neprekidno miješajući dok se ne zgusne.
3. Pjenasto umutiti margarin pa sjediniti sa ohlađenim kremom i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila pa preklopiti drugom korom i naneti preostali fil.
3. Na pari rastopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko kolača. Sačekati da se glazura stegne te sjeći na šnite.

Izvor: Bakini slatkiši