![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/09/GettyImages-492424788-600x470.jpg)
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za biskvit:
150 g margarina sobne temperature
150 g brašna
1 prašak za pecivo
130 g smeđeg šećera (ili 100 g običnog)
3 jaja
2 narandže
100 g tamne čokolade ili čokoladnih kapljica
Mousse od čokolade:
300 g tamne čokolade
120 ml mlijeka
350 ml vrhnja za šlag
3 lista ili pola kesice želatina
Priprema:
Tijesto: Rernu ugrijte na 180 stupepeni, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje a stranice kalupa namastite. Maslac izmiksajte sa šećerom dok se ne sjedine. Dodajte jaja, brašno, naribajte koricu 2 narandže i miksajte još malo dok smjesa ne postane ujednačena. Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće i sjedinite biskvitom. Biskvit prebacite u kaput i kašikom ili špatulom poravnajte. Biskvit nije tekući, malo je gušći pa ga je potrebno “ručno” rasporediti. Pecite ga 20-25 minuta dok ne porumeni i provjerite čačkalicom da li je gotov.
Mousse od čokolade: Prije svega, mousse počnite praviti kad je biskvit skoro već hladan, odnosno spreman za sječenje. Želatin pripremite prema uputstvu na kesici. U međuvremenu otopite čokoladu na pari. Kad se čokolada otopila, ostavite je sa strane i ugrijte mlijeko te u njemu otopite želatin (ako koristite listove dobro ih ocijedite od vode). Mlijeko dodajte čokoladi i miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Pustite da se čokoladna smjesa hladi cca 5 minuta kako ne bi bila prevruća. Zatim istucite vrhnje u šlag, ali ne smije biti skroz izrađen, mora biti mek i skoro tekući. Smiješajte čokoladu i šlag pažljivo kako ne biste izbacili sav zrak iz mousea.
Slaganje: S biskvita sklonite papir za pečenje i kad je skroz ohlađen presijecite ga po pola. Biskvit je malo tvrđi, pa možete ga čak malo premazati sokom od narandže. Znači, donji dio stavite u kalup torte, istresite mousse i prebacite drugu koru. S tortom u frižider na nekoliko sati ili preko noći, a sutra uživajte u ovom savršenstvu.
Izvor: gastro.24sata.hr/pregacha.com Foto: pregacha.com