
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
350 g tamne čokolade (70%)
250 g maslaca
5 velikih jaja
250 g šećera u prahu
200 ml svježeg soka od klementina
https://www.instagram.com/p/BrcNOQOgUtO/?utm_source=ig_embed
Priprema:
Zagrijte rernu na 120 stepeni.
Maslacem premažite kalup za torte promjera 25 cm. Čokoladu otopite na pari s 225 g maslaca i prstohvatom soli. Pričekajte da se malo ohladi. Jaja miksajte sa šećerom sve dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta. U smjesu jaja ulijte čokoladu i lagano miksajte. Smjesu prelijte u kalup, a kalup stavite u veću posudu i ulijte vruću vodu do polovine kalupa.
Pecite u zagrijanoj rerni 35 – 40 minuta. U tavu ulijte sok klementine i pustite da krčka 20-ak minuta. Kada poprimi gustoću sirupa, prelijte u posudicu i pričekajte da se ohladi.
Pečenu tortu izvadite iz pećnice i pričekajte da se ohladi.
Poslužite uz sirup od klementine.
Izvor: gastro.24sata.hr