Kao nekad: Čokoladni išleri

by | 20 Decembra, 2016
Foto: Torte i kolači

Foto: Torte i kolači

Sastojci:
Tijesto
400 g margarina
400 g šećera
4 jajeta
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
850 g brašna
Fil
750 ml mlijeka
200 g šećera
150 gustina
250 g margarina
Dekoracija
100 g čokolade
1 kašika masnoće
listići badema

Priprema:
Tijesto
1. Ostaviti margarin da omekša, pa pjenasto umutiti sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje, kako i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
2. Rukama umijesiti glatko tijesto, uviti u streč foliju i ostaviti da odmori u frižideru oko 30 minuta.
3. Ohlađeno tijesto razviti oklagijom na debljinu prsta pa okruglom modlicom vaditi krugove i redati u pleh postavljen pek-papirom.
4. Peći u rerni na 180°C oko 8 minuta.
Fil
1. U šerpu sipati šećer i 500 ml mlijeka te zagrijavati dok ne provri. Ostatak mlijeka razmutiti sa gustinom, a zatim zakuhati u ključalo mlijeko. Miješati dok se ne zgusne, te ostaviti da se prohladi.
2. Margarin ulupati mikserom i sjediniti s ohlađenim kremom.
Finalni postupak
1. Ohlađene išlere spajati pripremljenim filom.
2. Čokoladu rastopiti na pari s malo masnoće. Jednu polovinu išlera umakati u čokoladu, redati na tacnu za serviranje i posipati listićima badema.

IZVOR: POŠALJI RECEPT