Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za biskvit
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
1,5 dl ulja
1 vanilin-šećer (može i onaj s okusom ruma)
1 prašak za pecivo
Za preliv: 3 dl čokoladnog mlijeka
Za kremu:
300 g mljevenog plazma keksa
100 g šećera u prahu
400 ml milerama
200 ml slatkog vrhnja (hulala, hole ili neko slično)
250 g kesten pirea
I još:
500 ml mliječnog vrhnja za šlag
Priprema:
Za biskvit odvojiti žumanca i bjelanjke. Miksati žumanca sa šećerom i vanilin-šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada ulje, kratko miksati, pa dodati i kakao i brašno sa praškom za pecivo. Kuhačom umiješati posebno tučeni snijeg od bjelanjaka. Izliti u namašćen i pobrašnjen lim srednje veličine, poravnati i peći na 180ºC 25 min. Još vrući biskvit preliti ravnomjerno hladnim čokoladnim mlijekom. Pustiti da se sve upije i da se prohladi.
Za kremu miksati mileram sa šećerom u prahu, dodati plazma keks, kesten pire i na kraju posebno tučeno slatko vrhnje.
Ohlađeni biskvit premazati kremom. Preko svega staviti tučeno slatko vrhnje i dobro rashladiti.
Izvor: recipeci.com