Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Umutiti bjelanca i šećer, pa dodati žumanjke muteći sve vrijeme, a zatim polako umiješati kakao i brašno.
2. Pripremljenu masu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu, te peći u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti je da se ohladi.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer i vanil šećer, te kuhati na pari miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne.
2. Zgusnutu masu skloniti sa ringle, dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi.
3. Ohlađenoj masi dodati pjenasto umućen puter, kesten pire, kafu i rum, te sve dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fil i ostaviti u frižideru dok se ne stegne.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice, te premazati ohlađenu tortu i dekorisati je po želji.
Izvor: Dobra hrana