Kokos bajadera

by | 30 Augusta, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
Kora
150 g šećera
1 vanilin-šećer
100 ml mlijeka
125 g margarina
1 kašika kakaoa
300 g mljevenog keksa
Fil
150 g šećera
1 vanilin-šećer
100 ml mlijeka
125 g margarina
50 g mljevenog keksa
175-200 g kokosa
2 kašike kokosa

Priprema:
Kora
1. U šerpu sipati mlijeko, šećer, vanilin-šećer, kakao i margarin isječen na kockice. Sve zajedno zagrijavati dok se sastojci ne otope i ne sjedine. Smjesa ne treba da proključa.
2. Skloniti s ringle i umiješati mljeveni keks.
3. Rasporediti smjesu u pravougaoni kalup (28×23 cm) i poravnati, te ostaviti da se ohladi.
Fil
1. U odgovarajuću posudu sipati mlijeko, šećer, vanilin-šećer i isjeckan margarin, pa zagrijavati dok se sve ne otopi i ne poveže. Skloniti s ringle, te umiješati mljeveni keks i kokos.
Finalni postupak
1. Pripremljeni fil rasporediti preko kore i ostaviti kolač da se dobro rashladi i stegne.
2. Posuti ga kokosom i sjeći na štangle željene veličine.

IZVOR: POŠALJI RECEPT