Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Kora
5 bjelanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 g kokosa
200 ml mlijeka za prelivanje
Fil I
500 g jagoda
200 g šećera
2 pudinga od jagoda
250 ml vode
Fil II
5 žumanaca
7 kašika šećera
2 vanilin-šećera
5 kašika gustina
500 ml mlijeka
200 g putera
100 g šećera u prahu
Dekoracija
200 g šlaga
300 ml kisele vode
Priprema:
Kora
1. Umutiti bjelanca u čvrst šam, dodati šećer i još miksati. Potom umiješati brašno s praškom za pecivo i kokos, pa sve lijepo sjediniti.
2. Dobijenu smjesu usuti u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju i peći koru u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
3. Pečenu koru odmah preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi.
Fil I
1. Jagode usitniti blenderom, dodati šećer i kuhati. Posebno rastvoriti prašak za puding u vodi, pa sipati u proključalu masu. Miješati dok se ne zgusne, a zatim skloniti s vatre.
Fil II
1. Žumanca umutiti sa šećerom, gustinom i 100 ml mlijeka, te ukuhati u preostalo proključalo mlijeko na šporetu.
2. Pjenasto izmiksati puter sa šećerom u prahu i sastaviti ga sa ohlađenim kremom od žumanaca i mlijeka.
Finalni postupak
1. Šlag ulupati s kiselom vodom.
2. Na koru nanijeti fil I i poravnati, premazati filom II i dekorisati umućenim šlagom.
Izvor: Pošalji recept