Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
3 velika jaja
1 šolja biljnog ulja
1 kašika ekstrakta vanilije
2 i 1/4 šalice smeđeg šećera
2 šolje naribanih tikvica
3 šolje integralnog brašna
1 čajna kašičica soli
1 čajna kašičica praška za pecivo
1/4 čajne kašičice sode bikarbone
500 grama borovnica
Limunska krema
1 šolja maslaca sobne temperature
4 šolje šećera u prahu
sok jednog limuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Lagano namasti i pobrašni posudu za pečenje 20×30 cm. U jednoj zdjeli umutite jaja, ulje, vaniliju i šećer dok se ne ujednače. Dodajte tikvice.
U drugoj zdjeli brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu umutite da se sjedine. Polako dodajte u drugu smjesu, miješajući tek toliko da se sjedine. Dodajte borovnice, izmiješajte i tijesto izlijte u pripremljenu posudu za pečenje. Pecite oko 50 minuta, samo dok vrh ne poprimi zlatnu boju, a čačkalicom provjerite je li pečeno. Ostavitw da se ohladi.
Kako biste napravili limunsku kremu, omekšani maslac stavite u blender i miješajte dok ne postane kremast. Dodajte prosijani šećer u prahu, jednu po jednu šolju i miješajte smjesu nakon svakog dodavanja šećera dok ne postane glatka. Nakon druge šolje dodajte limunov sok. Prilagodite teksturu dodavanjem malo više limuna ili malo više šećera. Prelijte preko ispečene kore.
Ohlađenu tortu držite u frižideru.
Izvor: miss7zdrava.24sata.hr