Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za podlogu:
150 g prhkog keksa po izboru
50 g otopljenog putera
šaka nasjeckanih lješnika
Za kremu:
6 kašika sitno mljevenog rogača
2 kašike brašna od kokosa
4 kašike gustina
4 kašike mljevenih lešnika
šaka nasjeckanih lješnika
2 kašike šećera
200 g jabuka
sok od pola limuna
3 kašike bademovog mlijeka
malo soli
Priprema:
1. Sameljite keks i pomiješajte s otopljenim puterom. Zatim dodajte sjeckane lješnike. Smjesu utisnite u kalup po želji i ostavite da malo odstoji.
2. Jabuke isjecite na kockice pospite kašičicom šećera, limunovim sokom i 2 dl vode. Stavite na vatru i pustite da se krčka dok jabuke potpuno ne omekšaju. Zatim ih procijedite i napravite pire.
3. Pomiješajte sve suhe sastojke za krem (rogač, kokosovo brašno, gustin, mljevene i sjeckane lješnike, šećer, so). Dodajte pire od jabuka i bademovo mlijeko te sjedinite sa suhim sastojcima.
4. Smjesu sipajte preko podloge u kalupu.
5. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok se površina ne stvrdne. Kada se ispeče površina će imati nalik ohlađenom pudingu i na dodir će biti mekana.
6. Nakon pečenja, kolač najprije ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi te ga staviti u frižider na još sat vremena.
IZVOR: POŠALJI RECEPT