Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Kolač “Pošalji recept”
(Recept Alme Nanić iz Bužima)
SASTOJCI:
1 kesica pudinga s ukusom slatke pavlake
1 kesica pudinga od čokolade
2 kašike brašna
2 kašike gustina
100 g čokolade
1 l mlijeka
250 g margarina
200 g eurokrema
5 čokoladnih bananica
100 g čokolade za kuhanje
700 g petit keksa
250 ml slatke pavlake
PRIPREMA:
1. Oba praška za puding sjediniti, dodati im brašno, šećer, gustin i malo mlijeka,
otprilike 150-200 ml, te sve dobro umutiti. Najbolje je umutiti mikserom kako ne bi
ostale grudvice od brašna i praška za puding.
2. Ostatak mlijeka, 800-850 ml, izliti u odgovarajuću duboku šerpu i staviti na vatru
da provri.
3. Kada mlijeko provri, polako u njega sipati prethodno pripremljenu smjesu od
pudinga i kuhati sve dok masa ne postane gusta, pa skinuti s vatre i ostaviti da se
ohladi.
4. Margarin koji je prenoćio na sobnoj temperaturi pjenasto umutiti te ga spojiti sa
ohlađenom kremom od pudinga i mikserom smjesu dobro sjediniti.
5. Pripremljenu smjesu podijeliti na 3 jednaka dijela. U jedan dio kašikom umiješati
čokoladne bananice, prethodno sitno isjeckane. U drugi dio kašikom umiješati
eurokrem, a u treći čokoladu prethodno narendanu nakrupno.
6. Odgovarajuću dublju tepsiju podmazati ili obložiti aluminijskom folijom, te
poslagati red petit keksa. Po želji keks namočiti u mlako mlijeko ili u mlaku kafu. Prvi
red keksa lijepo premazati kremom sa čokoladnim bananicama i po njoj opet
poredati keks. Zatim keks premazati kremom s eurokremom, opet poslagati red
keksa, te ga premazati kremom sa rendanom čokoladom. Ponovo poredati keks.
7. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati posljednji red keksa. Kolač ukrasiti
mljevenim keksom i slatkim kakaom pa ostaviti u frižideru preko noći.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
www.facebook.com/Posalji-recept-BiH
IZVOR: POŠALJI RECEPT