Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
50 g kokosa
100 g mljevenih lješnika
1 prašak za pecivo
Za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
100 g mliječne čokolade
200 g putera
2 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
3 šlaga, 3 dl mlijeka
Priprema:
Kora:
1. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od bjelanaca dodati mljevene lješnike, kokos i prašak za pecivo pa polako promiješati kuhačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC oko 20 min. da porumeni.
Fil:
1. Žumanca sjediniti sa šećerom i kuhati na pari uz neprestano miješanje.
2. Kada se šećer otopi, dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti sa miješanjem dok se i ona ne rastopi. Zatim skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a puter pjenasto umutiti.
4. U ohlađenu smjesu od čokolade dodati puter i šlag od slatke pavlake pa polako promiješati kuhačom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od čokolade.
2. Šlag umutiti s mlijekom i premazati preko fila.
Izvor: Pošalji recept