Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
1. Bjelanca umutiti sa malo soli i šećerom u čvrst snijeg.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kokos i mak pa polako promiješati.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od vanile i poravnati.
2. Zatim ”pti ber” keks natapati u mlijeko i njime prekriti fil.
3. Čokoladu sjediniti sa 50 g margarina i otopiti na pari. Potom preliti preko ”pti ber” keksa i ostaviti da se ohladi.
4. Kada se kolač ohladi, isjeći ga na kocke.
Izvor: Dobra hrana