Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
4 jajeta
300 g šećera
180 ml jogurta
50 ml ulja
200 g brašna
½ praška za pecivo
1 limun (kora)
500 g višanja ili kajsija
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
2. Žumanca posebno umutiti sa šećerom, da postanu pjenasta i blijedožute boje. Dodati ulje, rendanu koru limuna, jogurt i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro umutiti smjesu, dodati snijeg od bjelanaca i pažljivo promiješati.
3. Više od polovine tijesta sipati u nauljen i brašnom posut pleh, pa peći u ugrijanoj rerni na 180ºC desetak minuta tj. dok se ne stvori pokorica.
4. Ravnomjerno rasporediti višnje i preliti ostatkom tijesta. Nastaviti pečenje na istoj temperaturi narednih tridesetak minuta.
5. Pečeni kolač ostaviti u odškrinutoj pećnici da se prohladi, a zatim izvaditi iz rerne i sačekati da se potpuno ohladi.
6. Kolač posuti šećerom u prahu, isjeći na komade željene veličine i poslužiti.
Napomena: Na isti način može se pripremiti i kolač sa kajsijama, koje je potrebno oprati, odstraniti košpicu i isjeći na četvrtine (neposredno pred redanje u tijesto, kako ne bi potamnile).
IZVOR: POŠALJI RECEPT