Kolač sa lješnicima i kokosom

by | 22 Juna, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Za koru:
– 6 bjelanaca
– 6 kašika šećera
– 50 g kokosa
– 100 g mljevenih lješnika
– 1 prašak za pecivo
Za fil:
– 6 žumanaca
– 6 kašika šećera
– 100 g mliječne čokolade
– 200 g putera
– 2 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
– 3 šlaga, 3 dl mlijeka

Priprema:
Kora:
1. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od bjelanaca dodati mljevene lješnike, kokos i prašak za pecivo pa polako promiješati kuhačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC oko 20 min. da porumeni.
Fil:
1. Žumanca sjediniti sa šećerom i kuhati na pari uz neprestano miješanje.
2. Kada se šećer otopi, dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti sa miješanjem dok se i ona ne rastopi. Zatim skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a puter pjenasto umutiti.
4. U ohlađenu smjesu od čokolade dodati puter i šlag od slatke pavlake pa polako promiješati kuhačom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od čokolade.
2. Šlag umutiti sa mlijekom i premazati preko fila.

IZVOR: DOBRA HRANA