Kolač sa makom

by | 20 Aprila, 2013

Sastojci:

Za koru:

  • 8 bjelanaca
  • 200 g šećera
  • 50 g kokosovog brašna
  • 100 g mljevenog maka
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 8 žumanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 7 dl mlijeka
  • 200 g margarina

Ostali sastojci:

  • 150 g ”pti ber” keksa
  • 3 dl mlijeka
  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

1. Bjelanca umutiti sa malo soli i šećerom u čvrst snijeg.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kokos i mak pa polako promiješati.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.

Fil:

1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Koru premazati filom od vanile i poravnati.
2. Zatim ”pti ber” keks natapati u mlijeko i njime prekriti fil.
3. Čokoladu sjediniti sa 50 g margarina i otopiti na pari. Potom preliti preko ”pti ber” keksa i ostaviti da se ohladi.
4. Kada se kolač ohladi, isjeći ga na kocke.

Izvor: Dobra hrana