![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/09/GettyImages-492424788-600x470.jpg)
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
3 jaja
2,5 šoljice šećera
1 šoljica ulja
1/2 šoljice mlijeka
1 kesica rum/cimet šećera
3 šoljice brašna
1/2 kesice praška za pecivo
300 g šljiva
1 kašika pšeničnog griza
Preliv:
150 g kupina
2 štangle crne čokolade
1/2 do 1 šoljica od 100 ml vode
Priprema:
Mikserom umutite bjelanca, pa postepeno dodajte šećer, stalno muteći dok ne dobijete čvrst snijeg. Smanjite brzinu miksera i dodajte jedno po jedno žumance, rum ili cimet šećer, mlijeko, ulje i jos malo mutite. Kašikom polako umiješajte brašno i prašak za pecivo. Pleh za komisbrot, ili drugi odgovarajući, dimenzija 34x11x7 cm, obložite papirom za pečenje i sipajte polovinu smjese. Šljive operite i izvadite koštice, isjecite na polovine, pa ih poređajte u pleh i pospite grizom.
Prelijte ih ostatkom smjese i kašikom blago utisnite u tijesto.
Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Ako je kolač porumenio, a još nije pečen, pokrijte ga folijom i nastavite da ga pečete.
Dok se kolač peče, operite kupine i kuhajte ih sa vodom i čokoladom. Kuhajte ih nekoliko minuta i ostavite da se prohlade. Pečen kolač izvadite iz kalupa i prelijte smjesom od čokolade i kupina.
Kolač sjeći na komade kada se potpuno ohladi i stegne preliv.
Savjet plus: Ako želite da smesa za kolač bude svetlija, umesto ruma ili cimet šećera, stavite vanilin šećer.
Izvor i foto: superrecepti.rs