Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Tijesto
250 g brašna
1 kašika kakaoa
300 g šećera
1 kašičica sirćeta
1 kašičica sode-bikarbone
½ kašičice soli
2 jajeta
120 g putera
250 ml jogurta
2 kašike crvene prehrambene boje
Dekoracija
250 ml slatke pavlake
125 g krem sira
50 g šećera u prahu
1 kašika crvene prehrambene boje
Priprema:
Tijesto
1. Posebno sastaviti prosijano brašno sa kakaom i solju.
2. U drugoj posudi sjediniti jogurt i boju za kolače.
3. Puter pjenasto umutiti sa šećerom, dodati jaja i nastaviti mućenje sve dok se ne dobije homogena i penasta smjesa.
4. Dodati brašno sa kakaom i jogurt, pa dobro umutiti smjesu.
5. Sodu bikarbonu preliti sirćetom i ostaviti da se pjena smiri. Zatim, dodati u smjesu i sjediniti.
6. Smesom puniti do 2/3 kalupa za mafine i peći u ugrijanoj rerni na 220ºC desetak minuta. Zatim, smanjiti temperaturu na 180ºC i peći dok ne počnu da se odvajaju od ivica.
7. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se mafini potpuno ohlade.
Dekoracija
1. Slatku pavlaku čvrsto umutiti, pa dodati krem sir i sve sjediniti, da smjesa bude fino kremasta ali kompaktna.
2. Dodati prehrambenu boju i dobro promiješati, pa ostaviti u frižideru oko pola sata, da se ohladi.
3. Dresir kesu sa zrakastim nastavkom napuniti pripremljenom smjesom, pa ukrasiti ohlađene mafine.
4. Posuti šećernim srcima ili drugom vrstom dekoracija i poslužiti.
Savjet: Ova količina sastojaka dovoljna je za pripremu 24-28 mafina.
IZVOR: POŠALJI RECEPT