Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za podlogu
300 g keksa s maslacem
200 g maslaca
Za kremu
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
6 kašika šećera
4 kašike kiselog vrhnja
50 g maslaca
I još
300 g svježih borovnica
1 vrećica svijetlog preliva za torte i kolače
Priprema:
Za podlogu treba najprije samljeti keks i pomiješati ga s otopljenim maslacem. Dobijenu prilično rastresitu smjesu pretresti u pleh za kolače (bilo koja vrsta, okrugli ili četvrtasti, svejedno je. Samo neka ne bude prevelik, cca 20×30 cm ako je četvrtasti ili 24-26 cm ako je okrugli) koji ste prethodno premazali sa malo maslaca. Smjesu ravnomjerno natiskati dlanovima da bude potpuno glatka i kompaktna. Spremiti u frižider dok pripremate kremu.
Za kremu skuhati pudinge sa šećerom u predviđenoj količini mlijeka. Kada je puding kuhan u još vruće dodati maslac i kiselo vrhnje, promiješati i krema je gotova.
Dobijenom, još toplom kremom premazati podlogu od keksa, od gore rasporediti borovnice pa sve skupa preliti prelivom za torte pripremljenim po uputi na omotu.
Kremasti kolač sa borovnicama bez pečenja dobro rashladiti pa poslužiti.
Izvor: recipeci.com