Kremasti užitak: Kapri torta

by | 28 Decembra, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
Kora
6 bjelanaca
250 g šećera
2 kašike brašna
1 kašika sirćeta
150 g čokolade
50 g margarina
Fil od vanilije
6 žumanaca
250 g šećera
4 kašike gustina
2 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
375 g margarina
Fil od jagoda
600 g jagoda
250 g šećera
200 m soka od jagoda
3 pudinga od jagoda
400 ml slatke pavlake

Priprema:
Kora
1. Umutiti bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg, potom dodati sirće i mutiti još malo.
2. Kuhačom polako umiješati brašno. Dobijenu smjesu sipati na pleh obložen papirom za pečenje.
3. Koru sušiti na 120°C 90 min.
4. Posebno otopiti čokoladu sa margarinom i preliti preko ohlađene kore.
Fil od vanilije
1. U šerpu sipati 9 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
2. Umutiti žumanca sa šećerom. Posebno razmutiti gustin i puding od vanilije sa preostalim mlijekom. Zatim sjediniti umućena žumanca sa smjesom od pudinga pa sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i umutiti.
Fil od jagoda
1. Sjediniti izmiksane jagode, šećer i polovinu soka od jagoda pa kuhati 5 minuta.
2. Preostali sok razmutiti sa pudingom od jagoda pa sipati u smjesu od miksanih jagoda i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati polovinu šlaga od slatke pavlake i umutiti.
Finalni postupak
1. Koru premazati filom od vanilije, zatim nanijeti fil od jagoda i ukrasiti preostalim šlagom.

IZVOR: POŠALJI RECEPT