Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Tijesto
5 jaja
250 g šećera
2 ml ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
1 narandža (sok i korica)
50 g kandirane kore narandže
100 g čokolade
Preliv
100 l gaziranog soka od narandže
Glazura
100 g čokolade
30 g putera
1 kašika ulja
Priprema:
1. Razdvojiti bjelanca od žumanaca, a zatim bjelanca umutiti u čvrst šam. Postepeno dodavati šećer, pa žumanca. U umućenu smjesu naizmjenično dodavati sok od narandže i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
2. Na pari rastopiti čokoladu i prohlađenu je umiksati u smjesu.
3. Na kraju lagano umiješati rendanu i kandiranu koricu narandže. Smjesu izliti u podmazanu modlu za kuglof.
4. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC oko 60 min.
5. Izvaditi iz rerne, drvenim štapićem za ražnjiće izbockati pečeno tijesto na što više mjesta i u rupice sipati gazirani sok od narandže. Sačekati 10 min da upije, a potom ga izvrnuti na tacnu za služenje.
6. Rastopiti čokoladu i puter, sjediniti sa uljem i preliti preko ohlađenog kuglofa.
IZVOR: POŠALJI RECEPT