Lagana torta sa smokvama i jogurtom

by | 3 Jula, 2020

Sastojci:

Za tijesto
2 jaja
80 g šećera
90 g brašna
1 bjelance
Za fil:
1 narandža
8 svježih zrelih smokvi
250 g jogurta (s manje masnoće)
1 kašika šećera u prahu
3 kašike likera od naranče
masnoća za namašćivanje oblika za pečenje

Priprema:

Razdvojite žumanca i bjelanca. Mikserom ili pjenjačom 3 minute miješajte žumanca s 1 kašikom tople vode. Potom dodajte šećer i miješajte.
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pospite masu brašnom i lagano ga umiješajte. Od bjelanaca istucite snijeg pa ga umiješajte u tijesto.

Premažite masnoćom oblik za pečenje pa u njega stavite tijesto i poravnajte ga, Pecite oko 25 minuta u prethodno zagrijanoj rerni da kolač dobije zlatnožutu boju. Izvadite ga i ostavite da se ohladi.

Operite i dobro obrišite narandžu za fil. Naribajte koru i iscijedite sok. Operite smokve pa ih nasijecite na osmine. Ako im je kožica gorka, ogulite ih.

Izmiješajte jogurt, šećer u prahu i naribanu narančinu koru.

Podlogu za tortu stavite na poslužavnik. Popršćite narandžinim sokom i likerom, a potom premažite jogurtom začinjenim narandžinom koricom.

Složite na jogurt kriške smokava, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru 60 minuta.

Potom je izvadite i poslužite.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Getty Images