![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/09/GettyImages-492424788-600x470.jpg)
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti mikserom dok se ne otopi.
2. Pred kraj mućenja dodati sirće i mutiti još 2 min.
3. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC 60 min.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je vertikalno presjeći napola da se dobiju dvije kore.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa brašnom i žumanjcima te sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gust fil.
3. Šećer u prahu i omekšao margarin pjenasto umutiti, dodati u ohlađeni fil od žumanjaka i izmiksati.
4. Pripremljeni fil podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati mljevene orahe i promiješati.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od oraha i poravnati. Zatim premazati polovinom šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom.
2. Preko druge kore nanijeti žuti fil i premazati preostalim šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana