Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Rogač je drvo čiji plod služi kao zaslađivač, dodatak brašnu za kolače i kremove, te za štrudle. A koristi se i kao zamjena za čokoladu. Otkrivamo vam recept za savršene mekane i izdašne mafine.
Sastojci za 12 mafina:
-2 šolje brašna
-3/4 šolje sitnijeg šećera
-1 šolja mlijeka
-2 šolje izgnječenih banana
-2 umućena jajeta
-3 kašike rogača u prahu
-1 kašika jogurta
-1 kašičica ekstrakta vanile
-1/2 kašičice cimeta
-1/2 kašičice sode bikarbone
-150g putera, otopljenog i malo ohlađenog
-malo soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni i nauljite kalupe za mafine. Pomiješajte suhe satojke, brašno, šećer, so, rogač, sodu bikarbonu i cimet. Zatim u sredinu mješavine dodajte jaja, mlijeko, puter, jogurt, vanilu i banane. Drvenom kašikom izmiješajte sve dok se sastojci ne sjedine. Napunite 2/3 svakog kalupa sa smjesom, pa pecite oko 20 minuta u rerni. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohlade i poslužite.
Izvor: lepotaizdravlje.rs