Mafini od rogača

by | 29 Jula, 2017

Rogač je drvo čiji plod služi kao zaslađivač, dodatak brašnu za kolače i kremove, te za štrudle. A koristi se i kao zamjena za čokoladu.  Otkrivamo vam recept za savršene mekane i izdašne mafine.

Foto: Stocksnap

Sastojci za 12 mafina: 

-2 šolje brašna
-3/4 šolje sitnijeg šećera
-1 šolja mlijeka
-2 šolje izgnječenih banana
-2 umućena jajeta
-3 kašike rogača u prahu
-1 kašika jogurta
-1 kašičica ekstrakta vanile
-1/2 kašičice cimeta
-1/2 kašičice sode bikarbone
-150g putera, otopljenog i malo ohlađenog
-malo soli

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni i nauljite kalupe za mafine. Pomiješajte suhe satojke, brašno, šećer, so, rogač, sodu bikarbonu i cimet. Zatim u sredinu mješavine dodajte jaja, mlijeko, puter, jogurt, vanilu i banane. Drvenom kašikom izmiješajte sve dok se sastojci ne sjedine. Napunite 2/3 svakog kalupa sa smjesom, pa pecite oko 20 minuta u rerni. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohlade i poslužite.

Izvor: lepotaizdravlje.rs