Međimurska gibanica u mini kalupu za kuglof

by | 20 Decembra, 2019

Sastojci (2 porcije)

mini kalup za kuglof (zapremine 2 dcl)
maslac
5 kora za pite
malo narandžine korice
1,5 kašika šećera
3 kašike mljevenog maka
malo mlijeka
2 kašike svježeg sira
1 vanilin-šećer
jaje
2 kašike sjemenki bundeve golice
2 kašike oraha
1 jabuka
cimet
1 kašika milerama
šećer u prahu za posipanje
mak u zrnu

Priprema:

Kalup premažite maslacem.

Kore za pitu izrežite na veličinu koja će vam trebati za slaganje slojeva. Stavite prvu koru, premažite je maslacem, pa poklopite drugom korom.

Pomiješajte tri kašike mljevenog maka, malo narandžine korice i jednu kašiku šećera pa prelijte s malo vrelog mlijeka (da smjesa bude maziva, ali ne tekuća). Zatim opet stavite dvije kore za pitu premazane maslacem. Na to stavite dvije kašike sira pomiješanog s malo vanilin-šećera i jednim jajetom.

U polovinu sira dodajte dvije kašike grubo nasjeckanih sjemenki bundeve golice. Sad ponovno stavite dvije kore za pite premazane maslacem, na to stavite dvije kašike krupno nasjeckanih oraha pomiješanih s malom kašikom šećera, a na njih položite tanke ploške jabuke te pospite cimetom i vanilin-šećerom. Zatim stavite tri kore za pitu (svaka premazana maslacem).

Premažite odozgo kašikom milerama i pospite makom u zrnu. Pecite na 180°C oko pola sata.

Pustite da se kolač ohladi, a zatim okrenite na tanjir. Po želji, pospite šećerom u prahu.

Izvor: kaufland.hr