Mimoza torta

by | 17 Jula, 2013

Mimoza-torta

Sastojci:
Za koru:

  • 12 bjelanaca
  • 360 g šećera
  • 12 kašika mljevenog keksa
  • 12 kašika mljevenih oraha

Za fil:

  • 12 žumanjaka
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 8 dl mlijeka
  • 250 g putera

Ostali sastojci:

  • 6 dl slatke pavlake
  • 200 g pečenih mljevenih lješnjaka
  • 200 g eurokrema

Priprema:

Kore:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se ne dobije čvrst snijeg.
2. Dodati mljeveni keks i orahe pa polako promiješati varjačom.
3. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru vertikalno presjeći dva puta kako bi se dobile tri kore.

Fil:

1. U odgovarajuću šerpu sipati 7 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom u prahu a potom dodati puding od vanile, gustin i preostalo mlijeko. Dobro umutiti mikserom kako ne bi bilo grudvica.
3. Pripremljenu smjesu sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni puding dodati omekšao puter i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati eurokremom a potom nanijeti 1/3 žutog fila, posuti sa malo mljevenih lješnjaka i premazati slojem šlaga. Postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal. Gotovu tortu dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana