Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se ne dobije čvrst snijeg.
2. Dodati mljeveni keks i orahe pa polako promiješati varjačom.
3. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru vertikalno presjeći dva puta kako bi se dobile tri kore.
Fil:
1. U odgovarajuću šerpu sipati 7 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom u prahu a potom dodati puding od vanile, gustin i preostalo mlijeko. Dobro umutiti mikserom kako ne bi bilo grudvica.
3. Pripremljenu smjesu sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni puding dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati eurokremom a potom nanijeti 1/3 žutog fila, posuti sa malo mljevenih lješnjaka i premazati slojem šlaga. Postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal. Gotovu tortu dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana