Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
ulje
3/4 šolje šećera
1/4 šolje vode
3 šolja jabuka narezanih na tanke ploške
1/4 šolje nasjeckanih oraha
za biskvit:
200 g brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
2/3 šolje šećera
3 kašike maslaca
2 žumanca
kašičica ekstrakta vanilije
1/2 šolje mlijeka
3 bjelanjka
Priprema:
Ugrijte rernu na 170°C pa namastite okrugli kalup za tortu. Pomiješajte tri četvrtine šolje šećera s četvrtinom šolje vode i ugrijte na umjereno jakoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi. Ulijte u lim za pečenje. Preko toga u krug poredajte kriške jabuka. Pospite orasima i ostavite sa strane.
Pripremite biskvit. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so pa promiješajte. Mikserom istucite dvije trećine šolje šećera i maslac. Dodajte žumance i vaniliju pa još izmiksajte. Umiješajte brašno i mlijeko. Istucite bjelanjke i dodajte ih u smjesu za biskvit. Premažite preko jabuka i pecite 35 minuta. Kad je kolač gotov, krenite ga na tanjir i poslužite.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images