Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Priprema:
1. Razmutiti želatin sa 2 dl vode. U odgovarajuću posudu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa. Potom skinuti s ringle i umiješati rastopljen želatin, te ostaviti da se masa ohladi.
2. Posebno umutiti šlag s 3 dl hladnog mlijeka. U ohlađeno mlijeko dodati pripremljen šlag, pa mutiti mikserom dok se ne dobije kompaktna masa.
3. Pripremljenu masu podijeliti na tri dijela. U prvi dio dodati mljevenu ”plazmu” i lješnjake pa pažljivo promiješati. U drugi dio dodati mljevene napolitanke od lješnjaka a u treći dio mljevene napolitanke od čokolade.
Finalni postupak:
1. U okrugao kalup za tortu sipati fil s ”plazmom” i lješnjacima, pa posuti ocijeđenim višnjama.
2. Preko višanja nanijeti drugi fil s napolitankama od lješnjaka i opet posuti višnjama.
3. Zatim nanijeti treći fil s čokoladnim napolitankama i staviti u frižider da se stegne.
4. Posebno umutiti slatku pavlaku pa premazati ohlađenu tortu i posuti je višnjama.
Izvor: Dobra hrana