Napolitanka

by | 27 Septembra, 2013

desert

Sastojci:

  • 1,3 l mlijeka
  • 400 g šlaga
  • 15 kašika šećera
  • 200 g mljevenih napolitanki od lješnjaka
  • 200 g mljevenih napolitanki od čokolade
  • 200 g mljevene ”plazme”
  • 100 g pečenih, mljevenih lješnjaka
  • 300 g višanja
  • 2 dl slatke pavlake
  • 4 kesice želatina

Priprema:

1. Razmutiti želatin sa 2 dl vode. U odgovarajuću posudu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa. Potom skinuti s ringle i umiješati rastopljen želatin, te ostaviti da se masa ohladi.
2. Posebno umutiti šlag s 3 dl hladnog mlijeka. U ohlađeno mlijeko dodati pripremljen šlag, pa mutiti mikserom dok se ne dobije kompaktna masa.
3. Pripremljenu masu podijeliti na tri dijela. U prvi dio dodati mljevenu ”plazmu” i lješnjake pa pažljivo promiješati. U drugi dio dodati mljevene napolitanke od lješnjaka a u treći dio mljevene napolitanke od čokolade.

Finalni postupak:

1. U okrugao kalup za tortu sipati fil s ”plazmom” i lješnjacima, pa posuti ocijeđenim višnjama.
2. Preko višanja nanijeti drugi fil s napolitankama od lješnjaka i opet posuti višnjama.
3. Zatim nanijeti treći fil s čokoladnim napolitankama i staviti u frižider da se stegne.
4. Posebno umutiti slatku pavlaku pa premazati ohlađenu tortu i posuti je višnjama.

Izvor: Dobra hrana