Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
SASTOJCI:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike prezle
2 kašike mljevenih oraha
Za fil:
250 g margarina
6 žumanaca
200 g šećera
300 g mljevenog plazma keksa
150 g mljevenih oraha
800 g kompota od kajsija
Za dekoraciju:
500 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
1. Za koru odvojiti bjelanca od žumanaca, pa bjelanca umutiti sa 2 kašike šećera u čvrst snijeg. U drugoj posudi žumanca umutiti sa preostalim šećerom. Zatim sjediniti dvije smjese, dodati brašno, prezlu i mljevene orahe pa sve lagano promiješati kašikom.
2. Kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći na 180 °C dok ne porumeni. Pečenu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je da se ohladi i poprečno je prerezati napola.
3. Za fil sjediniti žumanca i šećer, pjenasto ih umutiti mikserom, kuhati na pari oko 10 minuta i ostaviti smjesu da se ohladi.
4. Kajsije iz kompota izmiksati u kašu, a margarin pjenasto umutiti.
5. U ohlađenu smjesu od žumanaca dodati margarin pa dobro sjediniti. Zatim dodati kašu od kajsija, mljeveni keks i mljevene orahe i dobro izmiješati.
6. Kore poprskati sokom od kompota. Prvu koru premazati filom i poklopiti drugom korom.
7. Na kraju cijelu tortu premazati šlagom od umućenog slatkog vrhnja.
(Recept Minele Spahić iz Tuzle)
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!
www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH
IZVOR: TORTE I KOLAČI BiH