Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
– 150 g pti ber keksa
– 2 dl mlijeka
Za čokoladni fil:
– 2 pudinga od čokolade
– 4 kašike šećera
– 3 kašike sjeckanih lješnika
– 100 g čokolade za kuhanje
– 6 dl mlijeka
– 100 g šećera u prahu
– 180 g margarina
Za fil od kafe:
– 300 g neslanog krem sira
– 3,5 dl slatke pavlake
– 150 g šećera u prahu
– 1 kašika nes kafe
– 10 g želatina u prahu
Priprema:
Čokoladni fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od čokolade, sipati u ključalo mlijeko i nastaviti sa kuhanjem dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
3. Posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, sjediniti sa ohlađenim pudingom i izmiksati. Na kraju dodati sjeckane lješnike i promiješati.
Fil od kafe:
1. Krem sir umutiti sa šećerom u prahu i nes kafom.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, sjediniti sa filom od sira i promiješati.
3. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a zatim dodati u pripremljeni fil i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Dno dublje tepsije prekriti natopljenim pti ber keksom. Preko njega premazati čokoladni fil i ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Zatim nanijeti fil od kafe, poravnati i ostaviti u frižider da se stegne.
IZVOR: DOBRA HRANA