Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
1. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti 100 g sjeckanih lješnjaka. Peći ih u zagrijanoj rerni na 150 ºC 15 min.
2. Posebno umutiti bjelanca sa šećerom u prahu i sok od limuna. Dodati brašno, prašak za pecivo, 50 g mljevenih lješnjaka i promiješati.
3. Pripremljenu smjesu preliti preko lješnjaka i nastaviti sa pečenjem na 180 ºC još 30 min.
Fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumancima, pudingom, brašnom i vanil-šećerom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađenu smjesu od pudinga i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati polovinom ”nutele” pa preko nje nanijeti polovinu fila. Prekriti ga keksom i premazati ostatkom fila.
2. Zatim fil preklopiti keksom i premazati ostatkom ”nutele”. Odozgo premazati umućenim šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana