Oranž bajadera – ukus koji osvaja

by | 5 Jula, 2017

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:

1 list oblande
Kora
400 g šećera
300 ml vode
200 g margarina
100 g čokolade
500 g mljevenog keksa
100 g mljevenih oraha
Fil
150 g šećera
200 ml vode
1 narandža (zamrznuta)
50 g margarina
200 g mljevenih oraha
200 g mljevenog keksa
Glazura
150 g čokolade
6 kašika ulja

Priprema:

Kora
1. U šerpi kuhati šećer i vodu. Kad se šećer rastopi, dodati kockice margarina i čokolade pa miješati da se sjedine. Skloniti sud s ringle i sipati mljeveni keks i orahe.
2. Kad se dobijena smesa prohladi, ravnomjerno je nanijeti na hrapavu stranu lista oblande.
Fil
1. Špinovati šećer i vodu 5-6 minuta od momenta ključanja, pa dodati margarin da se rastopi i skloniti sud sa vatre. Umiješati mljevene orahe i mljeveni keks. Zamrznutu narandžu sitno narendati i sjediniti je s filom od oraha.
Finalni postupak
1. Topao fil naneti preko kore i poravnati. Ostaviti da se rashladi i stegne.
2. Rastopiti na pari čokoladu s uljem i preliti kolač.

IZVOR: POŠALJI RECEPT