Osvježavajuće kremasta: Ljetna rapsodija

by | 9 Jula, 2016
Foto: Torte i kolači

Foto: Torte i kolači

Sastojci:
– 1 kore za rozen tortu
Za fil:
– 1 l mlijeka
– 3 pudinga od vanilije
– 15 kašika šećera
– 250 g margarina
– 200 g šećera u prahu
– 300 g šlaga
– 200 ml kisele vode
– 180 g kisele pavlake
– 100 g bijele čokolade
Ostalo:
– 1 kg jagoda ili malina

Priprema:
1. U dublju šepu sipati 800 ml mlijeka, dodati šećer i zagrijavati dok ne provri.
2. Ostatak mlijeka razmutiti s pudingom od vanile, pa zakuhati u ključalo mlijeko. Miješati dok se smjesa ne zgusne, skinuti s ringle i ostaviti da se dobro ohladi.
3. Margarin sobne temperature pjenasto umuti sa šećerom u prahu, a zatim sjedniti s ohlađenim pudingom.
4. Umutiti šlag s kiselom vodom da se dobije čvrst šam.
5. Umućen šlag, kiselu pavlaku i narendanu bijelu čokoladu dodati i fil i sve sastojke dobro izmiješati i povezati.
Finalni postupak:
1. Koru za rozen premazati u tankom sloju pripremljenim filom, pa poklopiti drugom korom.
2. Na svaki drugi red poslagati jagode isječene na kolutiće, a potom preko njih premazati malo fila kako bi se gornja kora zalijepila.
3. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
4. Gotov kolač ostaviti u frižider da se dobro ohladi. Dekorisati šlagom i sjeckanim jagodama, sjeći na kocke i servirati.

IZVOR: TORTE I KOLAČI