Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
– 7 bjelanaca
– 7 kašika šećera
– 7 ravnih kašika brašna
– 1,5 dl mlijeka
Za fil:
– 7 žumanaca
– 7 kašika šećera
– 6 kašika brašna
– 7 dl mlijeka
– 3 vanilin-šećera
– 250 g putera
Za dekoraciju:
– 4 dl slatke pavlake
– 150 g malina
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
2. Kada se šećer otopi, dodati brašno i polako promješati kuhačom.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 160 stepeni oko 20 min.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi a potom je izbockati i preliti toplim mlijekom.
Fil:
1. Umutiti žumanca sa šećerom, vanilin-šećerom, 1 dl mlijeka i brašnom.
2. Preostalo mlijeko sipati u šerpu i ostaviti da proključa. Potom dodati umućenu smjesu od žumanaca i nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi miješajući dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Natopljenu koru premazati pripremljenim filom.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim dodati maline i izmiksati pa premazati preko fila.
IZVOR: DOBRA HRANA