Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Kora
9 bjelanaca
9 kašika brašna
9 kašika šećera
6 kašika ulja
1 kašika praška za pecivo
2 vanilin-šećera
250 ml mlijeka
Fil
800 ml mlijeka
9 žumanaca
150 g šećera
20 g želatina
500 ml slatke pavlake
1 vanilin-šećer
1 kašika ruma
120 g čokolade
Priprema:
Kora
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se ne otopi.
2. Zatim dodati ulje, mješavinu brašna i praška za pecivo te polako promiješati kuhačom.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150˚C oko 45 min.
4. Posebno prokuhati mlijeko sa vanilin-šećerom pa preliti preko kore i ostaviti da se ohladi.
Fil
1. Pjenasto umutiti žumanca sa šećerom te sjediniti sa mlijekom i želatinom u prahu i zagrijavati na umjerenoj temperaturi do tačke ključanja (ne smije da proključa). Ostaviti da se ohladi, a potom staviti u frižider da se stegne.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. U šlag dodati aromu ruma te postepeno dodavati kašiku po kašiku želirane smjese muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. Na kraju dodati rendanu čokoladu pa polako promiješati i ostaviti da se stegne.
Finalni postupak
Koru premazati pripremljenim filom. Kolač ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan ga isjeći na kocke željene veličine i dekorisati po želji.
IZVOR: POŠALJI RECEPT