![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/09/GettyImages-492424788-600x470.jpg)
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
paket tamno čokoladnih digestive keksa
3 kašike šećera
5 kašika otopljenog maslaca
280 g čokolade za kuhanje
50 ml tamnog piva
500 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuhanje
50 ml tamnog piva
50 ml vrhnja za šlag
250 g mascarponea
150 g šećera u prahu
250 ml vrhnja za šlag
vanilin-šećer
Postupak:
Kekse izmrvite i pomiješajte sa šećerom i otopljenim maslacem. Utisnite u kalup za pitu i ispecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, 10 minuta. Izvadite i pustite da se ohladi. Za sloj čokolade zagrijte pivo i vrhnje za šlag i prelijte preko čokolade ili sve stavite u staklenu zdjelu i otopite u mikrotalasnoj. Premažite i prekrijte ispečenu i ohlađenu bazu ovom glazurom. Stavite u frižider da se stvrdne.
Za mousse zagrijte pivo i prelijte preko čokolade ili stavite oba sastojka u mikrotalasnu i otopite. Stavite u frižider da se smjesa malo ohladi. U međuvremenu izmiksajte vrhnje za šlag i šećer u prahu. Ohlađenu čokoladu lagano umiješajte u istučen šlag. Mousse zatim prebacite u ohlađenu bazu.
Za kremu od mascarponea izmutite mascarpone, šećer u prahu i vanilin-šećer. Dodajte vrhnje za šlag i nastavite miksati dok ne dobijete lagani šlag. Prekrijte pitu i pospite ribanom čokoladom po želji.
Izvor: gastro.24sata.hr