Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
1 kg ranih mandarina
2 kašike smeđeg šećera
2 kašike maslaca
6 jaja
8 kašika glatkog brašna
4 kašike bijelog šećera
5 kašika ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin-šećer
1 kašičica tonke *riječ je o začinu koji se ponekad koristi kao zamjena za vaniliju, jer ima sladak miris koji podsjeća na nju, kao i bademe, klinčić i cimet
prstohvat mljevenog kardamoma
Priprema:
Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje sa svih strana. Nekoliko mandarina izrežite na ploške. Mikserom umutite jaja i bijeli šećer. Dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, vanilin-šećer, kardamom i naribanu tonku. Nastavite miksati dok se smjesa u potpunosti ne poveže. Na laganoj vatri zagrijte smeđi šećer s maslacem.
Kad se šećer u potpunosti otopi u maslacu, nastalu smjesu izlijte u kalup za kolač. Na nju poredajte ploške mandarine. Sve prelijte biskvit smjesom. Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta odnosno dok vam nož zaboden u središte kolača ne izađe čist.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana