Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Ovu prekrasnu pitu od jabuka napravila je Ann Reardon, a recept je objavila na blogu How To Cook That. Napisala je kako joj je jedan od najvećih izazova s kojima se suočila kod ovog deserta bilo to kako zadržati crvenu boju jabuke. Otkrila je kako.
Potrebno je:
Tijesto:
250 g običnog brašna
125 g maslaca
100 g šećera
60 g usitnjenih pekan oraha, a može i običnih
1 jaje
Postupak: Utrljajte maslac u brašno, dodajte orahe i šećer pa jaje. Razvaljajte tijesto tanko i ispecite na 180 stepeni oko 20 minuta – tako da bude hrskavo
Premaz od pekmeza:
80 g pekmeza
1 kašika vode
Postupak: Otopiti na toploj tavi pa četkicom premazati preko tijesta.
Krema:
200 ml mlijeka
4 žumanca
37 g šećera
14 g kukuruznog brašna
100 ml vrhnja
vanilije po želji
Postupak: Umutite zajedno žumance, šećer i kukuruzni škrob te malo mlijeka. Zagrijte preostalo mlijeko dok ne provri pa u njega polako ubacite tu smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Potom umiješate. vrhnje i vaniliju.
Za ruže od jabuka:
16 crvenih jabuka
125 ml svježeg soka od narandže
105 g šećera
110 g rastopljenog maslaca
Postupak: Narežite jabuke kao u videu pa ih stavite u posudu sa smjesom soka od narandže i maslaca, neka se namaču deset minuta – to je tajna očuvanja crvene boje. Nakon toga ih poslažite na kolač kao u videu.
Prijatno!
IZVOR: 24SATA.HR