Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za biskvit
265 g nesoljenog maslaca, vrlo mekanog
265 g kristal šećera
ribana korica od 3 do 4 limuna
3 jaja
265 g brašna
1 i po kašičica praška za pecivo
četvrtina kašičice soli
1 dl mlijeka
Za preljev
1 kašika šećera
1 kašika vode
2 kašika limunovog soka
Za glazuru
250 g šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
Priprema:
Upalite rernu na 175 stepeni i dok se ona grije, krenite s pripremom. Premažite maslacem kalup promjera 25×10 centimetara pa na to stavite papir za pečenje (odozdo i sa strane) tako da viri malo iz pleha (za kasnije lakše vađenje kolača).
Potom počnite s pripremom biskvita. Umutite maslac i šećer, dodajte naribanu koricu limuna pa jedno po jedno jaje, pazeći da se svako dobro umuti prije nego dodajete drugo. U drugoj posudi pomiješajte brašno prašak za pecivo i sol pa polovinu umiješajte u smjesu od maslaca i ostalog.
Kad se dobro poveže, dodajte mlijeko, a nakon toga preostalu mješavinu sa brašnom. Smjesu još malo miksajte pa prebacite u pripremljen pleh, poravnajte i pecite 50 minuta do sat vremena, dok provjerom sa čačkalicom, čačkalica iz tijesta ne izađe čista.
Preliv napravite tako da u maloj posudi pomiješate sve sastojke i zagrijavate na laganoj temperaturi dok se šećer ne otopi. Ali, pazite da smjesa ne proključa jer se tako gubi onaj svježi okus u kolaču. Preliv stavite na gotov biskvit, ali najprije izbušite male rupice u njemu kako bi tekućina ušla dublje unutra.
Nakon toga je vrijeme za izradu glazure – umutite sve spomenute sastojke dok se dobro ne sjedine pa je nanesite na kolač nakon što ste ga izvadili iz kalupa, prenosi Insider.
Izvor: 24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images