Raskošna čokoladna torta sa smokvama

by | 22 Augusta, 2017

Foto: Pixabay

Sastojci:

Za kore
– 15 bjelanaca
– 15 kašika šećera
– 150 g sjeckanih oraha
– 375 g sjeckanih suhih smokava
– 6 kašika brašna
– 200 g čokolade
Za fil I
– 15 žumanaca
– 10 kašika šećera
– 250 g putera
Za fil II
– 300 g šlaga
– 4 dl mineralne vode
– 200 g bijele čokolade

Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. Potom dodati 50 g sjeckanih oraha, 125 g sjeckanih suhih smokava i 2 kašike brašna pa polako promiješati.
3. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 160ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore. Pečene kore preliti otopljenom čokoladom.
Fil I:
Žumanca i šećer umutiti na pari i ostaviti da se ohlade. Potom u smjesu dodati omekšali puter i umutiti mikserom.
Fil II:
Umutiti šlag sa mineralnom vodom, a zatim dodati istopljenu, prohlađenu bijelu čokoladu i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
Tortu filovati na sljedeći način: kora, 1/2 fila I, 1/2 fila II, kora, ostatak fila I, ostatak fila II, kora.

IZVOR: POŠALJI RECEPT