Ravanija – sočan kolač sa grizom

by | 3 Januara, 2017
Foto: Pošalji recept Guliver/Thinkstock

Foto: Pošalji recept
Guliver/Thinkstock

Sastojci:

Tijesto
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika griza
4 kašike brašna
badem

Šerbet
1 l vode
650 g šećera

Priprema:

Tijesto
1. U dubljem sudu pjenasto umutiti jaja uz postepeno dodavanje šećera. Mutiti sve dok se šećer ne razgradi, a smjesa postane blijedožuta.
2. Dodavati naizmjenično po kašiku griza i brašna uz neprekidno mućenje.
3. Pripremljenu smjesu izručiti u nauljenu i brašnom posut pleh i ravnomjerno rasporediti. Odozgo položiti bademe i blago utisnuti u masu.
4. Peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko trideset minuta.
5. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.

Šerbet
1. U šerpu dodati vodu i šećer pa kuhati oko deset minuta da se šećer potpuno rastvori i ukuha fin sirup. Skloniti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi.

Finalni postupak
1. Hladan kolač isjeći na manje šnite i preliti toplim šerbetom.

IZVOR: POŠALJI RECEPT