Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Za koru:
Za punjenje:
Kora:
1. Bjelanca i šećer umutiti, pa dodati žumanca, brašno, seckane orahe i prašak za pecivo, te lagano promiješati.
2. Pripremljenu smjesu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu, pa peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180 °C. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. U odgovarajućoj zdjeli pomiješati žumanca, šećer, brašno i malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da se kuha.
2. U ključalo mlijeko sipati pripremljenu smjesu, te kuhati miješajući sve vreme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu kremu ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti maslac i šećer u prahu, pa sjediniti sa ohlađenom kremom.
4. Na kraju u kremu dodati isjeckane žele bombone i orahe.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru staviti na tacnu za služenje, premazati pripremljenom kremom i staviti u hladnjak da se stegne.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa vrećice, te premazati ohlađenu tortu i dekorisati je žele bombonama i orasima po želji.
Izvor: Dobra hrana