Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za fil:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom i likerom od čokolade.
3. U posudi za kuhanje na pari otopiti izlomljenu čokoladu pa dodati puter i kuhati dok se ne dobije ujednačena smjesa.
4. Kada se fil od čokolade prohladi, sjediniti ga sa žumanjcima i dobro izmiješati.
5. Zatim dodati šlag od slatke pavlake, snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom da se dobije ujednačena smjesa.
Finalni postupak:
1. Piškote potapati u mješavinu mlijeka i ruma pa njima obložiti dno i bočne stranice okruglog kalupa za tortu.
2. Preko podloge od piškota sipati pripremljeni fil i poravnati.
3. Gotovu tortu staviti u zamrzivač da se stegne. Zatim je izvaditi, ostaviti kratko da se otpusti pa je izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana