Šarlota od čokolade

by | 15 Marta, 2013

Sastojci:

  • 400 g piškota
  • 3 dl mlijeka
  • 2 kašike ruma

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 3 dl slatke pavlake
  • 50 g putera
  • 0,5 dl likera od čokolade
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g čokolade

Priprema:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom i likerom od čokolade.
3. U posudi za kuhanje na pari otopiti izlomljenu čokoladu pa dodati puter i kuhati dok se ne dobije ujednačena smjesa.
4. Kada se fil od čokolade prohladi, sjediniti ga sa žumanjcima i dobro izmiješati.
5. Zatim dodati šlag od slatke pavlake, snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom da se dobije ujednačena smjesa.

Finalni postupak:

1. Piškote potapati u mješavinu mlijeka i ruma pa njima obložiti dno i bočne stranice okruglog kalupa za tortu.
2. Preko podloge od piškota sipati pripremljeni fil i poravnati.
3. Gotovu tortu staviti u zamrzivač da se stegne. Zatim je izvaditi, ostaviti kratko da se otpusti pa je izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana